Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst
Terug naar Blog

Voorbereidingen voor het seizoen 2021 : Saint-Ghislain en materieel te Spontin

a man standing on a cart

Net zoals elke winter hielden onze vrijwilligers zich bezig met het onderhoud en de herstelling van het rollend materieel. De hoop bestaat dat in 2021 talrijke bezoekers onze vereniging zullen (her)ontdekken en dat ze kunnen deelnemen aan talrijke evenementen – uiteraard met inachtneming van de noodzakelijke gezondheidsmaatregelen.

Zo is onze ploeg in Saint-Ghislain elke dinsdag en donderdag actief. Ze bereiden het materieel voor dat op 5 juni 2021 zal worden gepresenteerd in het museum “Espace train”.

In Spontin werden de remblokken van de 5183 vervangen terwijl de twee Mitropa-rijtuigen een grondige opknapbeurt kregen.

a close up of a train car

Vorige zomer werd begonnen met de installatie van een airconditioning in de Mitropa-rijtuigen en dit werk was tegen Kerstmis voltooid.

Naast deze broodnodige ombouw voerden de vrijwilligers ook enkele herstellingen uit.

Er werd immers in het dak insijpelend water vastgesteld (boven enkele ramen) en dit had de nodige schade aangericht aan de vloer. Deze met het blote oog onzichtbare schade werd opgemerkt aan het einde van het seizoen. We moesten de vloerbedekking verwijderen waarna de door het vocht aangetaste delen gereinigd, afgeschraapt en behandeld werden. Daarvoor moesten we tot de stalen bekleding gaan.

Er werd een roestwerend middel aangebracht waarna kleine afvoergaten werden voorzien om te vermijden dat het water blijft staan. Daarna werden tegen vocht behandelde balken geplaatst om de beplating onderaan te ondersteunen. Er werd een speciaal schuim in de lege ruimtes gespoten. Dit moet er voor zorgen dat het vocht zich niet ophoopt onder de vloer en bovendien vermijden we zo verzakkingen. Tot slot werd een stevige vloer ingebouwd.

Bovendien werd de toog in het barrijtuig vernieuwd. De gang tussen de bar en de achterzijde van het rijtuig werd vrij gemaakt.

Skip to toolbar