Snelle details
La fête au(x) château(s) – Voor haar eerste editie haalt de vzw Horizon alles uit de kast!
Van 19 tot 26 juni 2022 zal “La fête au(x) Château(s)” het architectonisch erfgoed van Wallonië in de schijnwerpers zetten, met de gemeente Yvoir en omstreken als middelpunt.
Op prachtige locaties met een rijke geschiedenis kunt u kennismaken met oude en wereldmuziek, theater, dans, workshops voor kinderen, tentoonstellingen en tal van animaties voor jong en oud.
Op 21 juni, ter gelegenheid van de concerten in het kasteel van Spontin, biedt de Chemin de Fer du Bocq, in samenwerking met de vzw Horizon, u een reis door tijd en ruimte aan met onze gecombineerde tickets met
- de ontdekking van de prachtige vallei van Bocq in een oldtimer (jaren 1950)
- toegang tot een of twee concerten in het Château de Spontin.
-
Uw combiticket biedt u :
- een rondleiding (in het Frans) door de vallei van Bocq in een toeristentreintje uit 1950, van ongeveer 1,5 uur
- toegang tot het (de) concert(s) volgens het gekochte ticket
Ter informatie: het Château de Spontin bevindt zich op 50 meter van het station van Spontin.
Wees voorzichtig als je de weg oversteekt!
-
Het kasteel van Spontin illustreert de evolutie van een landhuis van de Middeleeuwen tot vandaag.
Oorspronkelijk, rond de 12e eeuw, was het kasteel van Spontin een vierkante “verdedigingstoren”, gebouwd op een eilandje van de Bocq. Pas in de 14e eeuw kreeg de residentie echt het uiterlijk van een klassieke vesting.
Vanaf de 16e eeuw werden de vestingwerken nutteloos (uitvinding van het buskruit) en werd het kasteel omgevormd tot een stijlvolle residentie door het openen van ramen en de bouw van de huidige daken op de torens.
De laatste twee verbouwingen waren de bouw van een versterkte boerderij aan de voorgevel (17e eeuw) en de afbraak van een deel van de achterste vestingwerken.
Vandaag komt het kasteel van Spontin uit zijn sleur en begint aan een lang en traag proces van wedergeboorte.Crédits : Wikipedia et https://www.cfbocq.be/wp-content/uploads/sites/5115/2022/05/Castle_of_Spontin.jpg?auto=compress%2Cformat& -
Het Arsen Petrosyan Kwartet speelt traditionele en sacrale Armeense klassieke muziek, die verschillende perioden en genres uit de historische chronologie van Armenië bestrijkt. De gebruikte instrumenten zijn Duduk, Santur, Qanun, Percussie.
Op het programma staat muziek van o.a. Grigor Narekatsi (10e eeuw), Simeon Yerevansi (18e eeuw), Sayat-Nova (18e eeuw) en Komitas (20e eeuw).
Het concert dat op het festival “La fête au Château” wordt gepresenteerd, is gebaseerd op ons nieuwe album “Hokin Janapar”. Er zal ook een eerbetoon worden gebracht aan een van hun beroemde landgenoten: Charles Aznavour.
Crédits : https://www.cfbocq.be/wp-content/uploads/sites/5115/2022/05/concert-1.jpg?auto=compress%2Cformat&
-
Protopsaltis de la cathédrale patriarcale de Bucarest depuis 1997, le père archidiacre Mihail Buca est le fondateur de la chorale Tronos, ainsi que chef de chœur. Sa passion pour la musique ecclésiale de tradition byzantine (appelée « musique psaltique » ou « chant psaltique »), tissée avec effort continu pour une meilleure compréhension de ses profondeurs, on fait du père Mihail Buca un fidèle interprète de la musique psaltique.Hun muziek is echter geen eenvoudige reproductie van de liederen in oude manuscripten, maar veeleer een bijwerking daarvan, een proces dat zowel een daad is van herstel en herwaardering van vroegere muzikale tradities, als een creatieve muzikale daad. Bovendien kan men zeggen dat pater Mihail Buca de muziek die hij uitvoert, herschrijft door verder te gaan dan de muzikale tekst, naar een dieper niveau, waar de melodie vandaan komt, om deze te kunnen interpreteren in een geest van vrijheid, aanpassing en nuance, terwijl hij toch zeer trouw blijft aan de geest van de partituur. Daarom zullen in zijn interpretatie zelfs bekende partituren als nieuw en levendig verschijnen, ver van elke routine en stereotype.Crédits : https://www.cfbocq.be/wp-content/uploads/sites/5115/2022/05/affiche-spontin-concert-2.jpg?auto=compress%2Cformat&
-
De muziek van A FILETTA is een reis… Men zou kunnen zeggen dat het een veeleisend en gedurfd hedendaags polyfoon vocaal voorstel is, geboren uit een krachtige orale traditie.
Het was in 1978 dat een groep zeer jonge mensen, gedreven door een vurig verlangen om bij te dragen tot het behoud van een oraal erfgoed in volle verval, hun reis begonnen… en hun weg is lang geweest, soms bochtig, maar doorspekt met ontdekkingen en uitzonderlijke ontmoetingen. De zangers geven grif toe dat “ontmoetingen” deel uitmaken van hun muzikale DNA.
Hun repertoire omvat geestelijke en wereldlijke liederen met uiteenlopende invloeden, filmmuziek van Bruno Coulais, composities voor choreografieën van Sidi Larbi Cherkaoui, fragmenten uit het koor van een oude tragedie en stukken uit een requiem in opdracht van het festival van Saint-Denis.
Muziek die ten dienste staat van een visie op de wereld die ondubbelzinnig elke vorm van op identiteit gebaseerde terugtrekking verwerpt en waarvan de filosofie zou kunnen worden samengevat in dit prachtige aforisme van René Char: “De zuiverste oogsten worden gezaaid in een bodem die niet bestaat; zij elimineren de dankbaarheid en zijn alleen verschuldigd aan de lente”.
Crédits : https://www.cfbocq.be/wp-content/uploads/sites/5115/2022/05/affiche-spontin-concert-2.jpg?auto=compress%2Cformat&Deel het nieuws met...