Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst
Terug naar Blog

September-deceùber 2020 : werken aan de berm van het viaduct te Purnode

a train traveling over a bridge

Tijdens de zomer van 2018 veroorzaakte een hevig onweer een kleine grondverzakking in de berm naast het viaduct van Purnode. Hierdoor kwam de basis van een betonnen muurtje vrij te liggen dat de ballast op zijn plaats houdt. Er was een risico dat dit muurtje zou omvallen. Een eerste herstelling bleek niet afdoende te zijn en daarom werd een grotere herstelling doorgevoerd. Aan de voet van de berm werden grote steenblokken geplaatst om het bovenste deel van de berm te stabiliseren.

Op 23 september kwam een aannemer de eerste fase van de werken uitvoeren. Binnenkort start de tweede fase die zal bestaan uit het gieten van een betonlaag in het verlengde van steenblokken (naar de top van de berm toe). Daardoor zal er een betonnen platform ontstaan aan de voet van de muur en kan het door de regen ontstane gat opgevuld worden.

 

 

De verstevigingswerken aan de betonnen borstwering van het viaduct van Purnode werden op 14 december voltooid. Enkel de decoratieve afwerking moet nog gebeuren.

Na een eerste fase waarin de basis van de spoorberm werd verstevigd, konden de vrijwilligers nu op één dag de tweede fase afwerken. De hiervoor noodzakelijke boordstenen waren al eerder aangevoerd.

Een steunmuur, verstevigd met stabiliserend zand, werd opgetrokken onder het betonnen blok in de spoorberm.

Alweer een verbetering voor onze lijn !